‘77

 

Hjem

Fokstua.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fokstua.no

Et hjem for oss. 

 

 

 

Toscana - en idè - en drøm.

 

Drømmen om et friår med Toscana som hjemmebane, var en drøm som ikke gikk ut av hodet mitt.

 

Det ble planlagt i 3 år, og avreisen gikk første juli 2003.

Vi bodde der ett år.

 

 

Toscana mail 3 sedt 07.09.03

 

Sent: Sunday, September 07, 2003 1:12 PM

 

Hei alle sammen.

 

Vi får mange mailer her nede. Dessverre er det veldig tidkrevende å sende en helt personlig, utfyllende mail til hver og en av dere. Derfor er vi nødt til å sammenfatte dette i en felles mail. Menge av spørsmålene er de samme. der for håper vi at det er en god løsning slik vi har begynnt. Vi har hittil sendt 3 slike "fellesmailer".

 

Vi er veldig glade for de mailene og hilsningene vi får, de er kjærkomne. Håper dere ikke slutter å sende små kommentarer, eller for den saks skyld, lange, kjedelige brev. Det siste er en spøk, selvfølgelig.

 

 

Italiensk ugras.

 

Tenkte at vi i denne mailen skulle summere opp de første 2 mnd. vi har vært her.

 

Bosted:

Marcialla,  2km. fra Tavarnelle, ca 35 km. sør for Firenze. Liten landsby. Har feilaktig skrevet at det bor 400 individer her. Det korrekte er 800, pluss 2 nordmenn, altså 802 innbyggere.

 

Kommunikasjon:

Det går ingen jernbane her, derfor er privat bil og buss eneste forbindelse med omverdenen. Bussen går 2 ganger om dagen, hvis sjåføren våkner tidsnok. 

 

Arbeidssituasjon:

I utgangangspunktet skulle vi ikke jobbe noe særlig dette året. Og det har vi heller ikke gjort. Mye latmannsliv, mye tid ved bassenget, ettersom det har vært veldig varmt i Italia disse 2 mnd. vi har vært her.

 

Elsa har sin arbeidsoppgave , som er å lage frokost til Bed & Breakfastgjester. Det er gjester fra flere forskjellig land, tyskere, spanjoler, australierere (for et ord!), nordmenn (4 ), engelskmenn og selvfølgelig italienere. Hennes jobb er i i tilleg til frokosten å rydde og re senger, holde det rent i trapper og ganger, og eller spasse på at gjestene har det bra. På dagtid ser vi ikke mye til disse gjestene. 

 

 

Trond Berg, en kamerat av meg sa det treffende;    at da er de ut og ser på gamle steinhauger. I varmen.

For egen regning legger jeg til at steinhauger er det, men de er jammen pent stablet!

 

Men om kvelden derimot, kommer disse gjestene  tilbake til hagen vår. Noen av dem går rett opp på rommene sine, men de fleste søker litt selskap i 2 forhenværende dyprfrosne, men nå opptinte nordmenn, som får kjørt språkegenskapene sine ! Nytte itte mæ slek vældredialekt der, nei.

 

Huset vi bor i har 3 doble rom til dette formålet,  pluss en stor leilighet som leies ut på ukebasis.

 

Resten av huset, en kjempevilla midt i landsbyen, er stuer, spisesal, haller, samt arealer, spesielt i annen og tredjeetg. som ikke er restaurert enda.. Bl. a. så står det en stor leilighet tom, etter eierens bestemor, på ca. 280 m2,  fordi hun bodde her på slutten for ca. 7 år siden, med 30 katter som ikke kom ut , og lukten ble tilslutt uutholdelig. Denne leiligheten er nå under full renovering. ( Skulle bare mangle).

Men B&B - rommene har vært bra besøkt nå i august, etter en litt mer beskjeden julimnd.

 

Det er altså italienere, spanjoler, tyskere vi vesentlig har hatt besøk av , og sannelig har vi også hatt besøk av 2 norske par som bodde her i to dager. 

Ergo: Mer jobb til min fru. Men det gjør ingen ting. Noe må man gjøre her i verden, og sammenlignet med den arbeidssituasjonen hun var vant til fra før, er dette rene søndagsutflukten. Bortsett fra varmen, da. Alt blir tyngre når det er 34-35-36 grader.

 

Også min arbeidssituasjon startet med ingenting, men siste uka har jeg trasset meg til å bli med på drueplukking. Lange dager, slitsom jobb, særlig i varmen. Det har vært 32-36 grader i skyggen. Og utpå et jorde i åpent terreng, har det vært slitsomt. Men spennede. Alle klager, og alle drikker 5-6 liter med væske i løpet av en arbeidsdag. Og det uten at det nesten  kommer en eneste skvett ut igjen. Hvor blir det av alt sammen?

 

Under ser vi deler av området.

 

 

 

 

Lærer mye om druetyper, vintyper, vedlikehold av vinranker, og mye rart eller som man aldri får bruk for senere. I hvertfaff ikke som frisør på Lindmark.  Denne uka har vi plukket Merlot druer for en rødvinstype som produseres hos Fattorie Giannozzi ,som vingården heter. Gardbruker`n er 42 år, og driver vin - og olivenproduksjon som sine forgjengere, helt fra midten av 1700 - tallet. Men tror dere at denne mannen drikker vin .. ? Neida, smaker og spytter den ut. Makan til dustemikkel!

Men nok om det.

 

Neste gode spørsmål er : Snakker vi italiensk etter 2 mnd. her? Svaret er såre enkelt; NEI.

Men vi kan mer enn når vi dro. Det er nesten ingen her som snakker engelsk eller tysk. Bare italiensk.

Vi skulle starte på kurs med det samme vi kom hit, men da var alt fullt pga ferien i Italia. Noen kurser var ledige, men det var enten svindyrt eller til ingen nytte. Etter at vi kom har vi dessuten hatt mye besøk, slik at det har ikke vært spesielt fristende å bruke hver formiddag til dette.

Nå har vi bra besøk helt til midten av oktober, og da er det bedre plass på kursene, også de som ikke er så dyre.

 

Men vi bruker den lille språkunnskapen vi har. Ser litt på TV, snakker med folk her og der, og "leser" aviser.

Dessuten er det en dialekt her som ligner italiensk. Man det er en del tilleggslyder som vi ikke har lært.

Det er ikke mange uttaleregeler i det italienske språk . På kurser som jeg har gått, har vi lært at reglene er få, og lette å lære ( Ikke sant, Peggy ?)

Derfor blir en stakkars veldring litt rød på øra når det kommer nye lyder inn som vi aldri har hørt før.

Et par eksemper:  En C uttales som K, såsant denne ikke står foran I eller E. En grei regel. Da blir f.eks. ordet casa  ( hus )til kasa.

En kaffe, un caffè, blir un kaffè. Enkelt og greit. Helt til vi kom hit, der det snakkes toscano.

 

For her uttaler de ikke så tydlig denne c `en. De kutter den mer eller mindre ut, og ordet starter nærmest med bokstaven som kommer etter, med tillegg av en litt forsiktig snerrelyd.

 

Ergo, casa blir da en mellomting mellom asa og hasa ( med snerrelyd). Kaffen vi snakket om blir  affè eller haffè. dere kan da sikkert regne ut hva terracotta blir til, ja riktig terrahotta.

Redaksjonen av dette brev har sett seg grundig lei på at det drives språkundervisning i Norge som ikke er relevant i forhold til dagens italienske samfunn. Man føler seg lurt, og redaksjonen tok en ringerunde i Norge til eksperter og forståsegpåere.

Og reaksjonen var unison.

Slik går ikke an, var omkvedet. Jeg hadde da i tillegg kommet med flere eksempler på feilinformasjon. For eks. Un caffè og cognac.

For ikke a snakke om Coca Cola. Ikke nok med at det heter hokka hola, men er det flertall, heter det jaggu hokka hole. En Fanta blir til 2 Fante.

 

Vi har forelagt dette for Peggy Sempler, som sier oppgitt:

  - Dere kunne vel dratt til et annet sted, f.eks. Piemonte i nord, der folk kan alfabetet Vi som driver språkopplæring kan vel ikke forutse alt her i verden heller. Det blir ikke aktuellt å gi kurspengene tilbake til dere, bare så det er sagt 

Hun legger til:  -  Dessuten har de bedre mat der  oppe!

Henne om det.

 

  -  Folk som ikke kan alfabetet hadde aldri kommet inn ved vår skole, sier Marit Strømstad ved lærerutdanningen i Hamar i en kommentar. Og videre:

  -  Riktignok er det ingen forutsetning for å bli lærer at du kan alfabetet, men bokstaven C er såpass viktig i denne sammenheng at vi nok ville ha toet våre hender.

Men Strømstad som var velvillig nok til å møte oss, til tross for at hun hadde lunchpause, legger til :

  -  Dessuten har jeg fått så lang pannelugg at det meste er vanskelig for tiden. Det er også mye som tyder på at dere ikke har språkøre!

 

Jeg har lært mange spennede ord i drueåker`n. Ingen av dem egner seg på trykk. Jeg skal sende en ekstra mail med disse ordene til de som er robuste nok til å motta den. Så de som ikke får en slik mail, er ansett for å være for sarte!

 

Men på språkurs skal vi, med eller uten C.

 

Dagene ellers her nede er preget av sløvhet og sommer. Riktignok våkner vi til liv hver gang vi oppdager at det ikke er vann i kranene

i huset. Distriktet er til stadighet utsatt for vannmangel, det har ikke regnet mer enn noen få timer tilsammen siden slutten av april. Derfor blir vannet kuttet med jevne, eller ujevne mellomrom.

Rekorden er 3 dager uten vann. Da må vi hente vann i en brønn bak huset, som vi bruker til oppvask, div. annen vask, og selvfølgelig til klosettet. Det er uvant, vi tar vann som en selvfølgelighet.

Nå er vi heldige som har bassenget, og der er det også en dusj, den er riktignok ikke oppvarmet, men med den varmen vi har hatt her er det greit å dusje i 27 grader.

 

 

Men ute på torvet var det satt opp vanntank. Her er 2 naboer som fyller opp.

 

 

Vi har sett mye av Toscana. Besøkt mange byer og tettstsder. Kjørt dalsider opp og ned, og på kryss og tvers.

I slutten av neste uke, 12 - 15 sept. er det vinfestival i Greve.

Vi har vært på den festivalen før. Mye underholdning på torget, lange disker med forskjellige vintyper. På hele den ene langsiden på torget er det bardisker med reservaviner, den andre langsiden inneholder vanlige rødvinstyper, på kortsiden er det hvitviner og dessertviner. Pluss andre spesialiteter som Vin Santo, en søt dessertvin, og Grappa, dette brennevinet som er brent av restene etter vinproduksjonen Smaker som myrvann, synes undertegnede.  

Her er det stappfullt av folk som skal smake på alle typene.

Systemet er slik at du går i buttikkene og kjøper glass. Det er vinglass med Chiantilogo på. Et glass koster 2-3 Euro, og da får du all den vinen du måtte ønske.

 

For 2 år siden sto det en bitteliten italiener ved siden av min fru  ved en av disse bardiskene.

Han spurte hvor vi kom fra. Etter at han fikk visst det, sa han at han kjente en kar fra Norge. Ja , tenkte vi , sikkert en fisker fra nord-Troms.

Han fortsatte ded å fortelle at navnet hans var Knot Fullllbaken. Aha, sa vi, vi bor i nærheten.

Og han fortsatte: - Bor han på Ridabu ennå???

 

Verden er ikke altfor stor.Knut Faldbakken bodde i åssiden ved Greve for noen år siden mens han skrev en av sine bøker.

 

Eller blir det ikke mye klipping her nede, men det begunner å krible i fingrene. Er ikke helt det samme å klippe druer.

Har selvfølgelig klippet Elsa en gang, samt farget "grevlingstripa. " ( Grå utvekst i hodebunnen).

 

June var på besøk, slik at jeg fikk klippet dustene, eller kransen, som hun sier.

 

Men underet har skjedd at vi begge faktisk så smått begynner å savne jobbene våre. Helt utrolig. Men sant. Elsa savner sykehuset og miljøet. Blir nok for trått i lengden med bare meg!! Hun har ikke sagt det, men det ville ikke være så rart.

Jeg savner kundene og salongen. Masse fine samtaler og trivelige folk. Det er jo derfor jeg gidder å sende disse makkverkene til dere.

Det er først nå jeg ser hvilken ressurs dere er, og har vært for meg.

Nok skryt for i dag.

 

Elsa har "trykkevegring", og har skrevet ett brev for hånd til sykehusavdelingen sin, men det er ikke sendt enda. Men i morgen......

 

I sum er vi veldig godt fornøyde med de første 2 mnd. her. Vi er litt skeptiske på den kommende  vinteren med uttette dører og vinduer i et hus som er 1000 år gammelt. Det blåser tvers i gjennom rommene, og taket er kun en flat mursten med en takstein oppå. Det er ingen som har hørt om isolering her!! Men vi har med tykke dundyner.

 

 

Disse husene er pene for øyet, men om vinteren....

 

 

 

Elsa i hagen.

 

 

I dag søndag 7 sept. er det 25 grader i hagen ved frokosttider. Det er nok til at tanken på vinteren blir holdt i sjakk. Dessuten var det ca. 14 grader helt til jul i fjor. Det vil si at det sannsynligvis er lenge til vi "fryser ihjel."

 

Nok for i dag.

Ha det bra alle sammen, og skriv gjerne en kort setning til oss. Mange av dere er flinke allerede.

Hvis noen av dere ikke ønsker å få disse makkverkene, send oss en lapp om det.

 

Det ser ut til at begge mailadressene våre virker om dagen, slik at det blir det samme hvilken av dem dere bruker.

 

Og så: Har fått igjen telefonen min. Den som ble lagt igjen i drosjen i Firenze. Etter et langt detektivarbeide av gardbruker`n, ble den fisket opp hos sjåføren dagen før han skulle på en måneds ferie. Ren griseflaks. ( Fortunato de mayale).

 

 

Elsa og Helge.